Projecte OIKOS 2018-09-07T12:05:59+00:00

OIKOS (“llar” en grec) és un programa d’atenció integral per a les famílies residents en habitatges d’inclusió social. Es realitza en els habitatges gestionats per la Fundació, conjuntament amb Càritas Diocesana de Barcelona.

L’objectiu és potenciar l’acompanyament a les famílies per fomentar la seva autonomia i ajudar-les en els seus itineraris i projectes. Pel que fa a la Fundació, l’acompanyament es fa efectiu a través de la tasca dels educadors socials.

Un Pla de Treball Social personalitzat per a cada família estableix els objectius i les accions a seguir dins del programa OIKOS. Cal destacar que en la signatura del contracte del lloguer de l’habitatge també s’expressa formalment l’acceptació voluntària del Pla i el compromís amb ell per part de les famílies.

L’educador social realitza múltiples intervencions d’acompanyament adaptades a cada cas. Des de l’inici acompanya les famílies en l’entrada a l’habitatge, realitzant l’acollida i facilitant la informació per a l’adaptació al nou context. L’educador participa en el disseny i fa el seguiment de l’execució del Pla de Treball. També registra les accions que es duen a terme amb les famílies durant tot el procés.

El Pla aborda qüestions com la cura de l’habitatge, l’accés a ajuts i prestacions, la integració en la comunitat, la formació, la salut… El grau de treball social a desenvolupar amb les famílies beneficiàries determina el tipus de Pla de Treball, el tipus d’habitatge i el temps d’estada. Cal destacar en aquest sentit el treball en xarxa amb diverses entitats.